12.8.2013

Tarte Tatin

Ranskalaiselle keittiölle perinteinen Tarte Tatin pääsi tänään ensikokeiluun keittiössäni. Kyseessä on omenakakku, jossa omenat karamellisoidaan ennen uunissa paistamista. Ennakkoluuloisena pidin kakkua maistamatta äklömakeana toskakakun sisarena. Erehdyin. Omenat tuovat kakkuun yllättävän paljon raikkautta, mutta ei sitä silti kevyeksi herkuksi voi mainostaa. Maittavaa kuitenkin. 

Kakku yllätti myös helppoudellaan. Olen muodostanut ohjeen mieleisekseni yhdistelemällä useita eri netistä löytämiäni ohjeita. Hetken mielijohteesta kippasin mantelilastupussin pohjallisenkin mukaan. Onneksi mielijohde osoittautui hyväksi. Perinteisesti kakku kai kuuluisi tehdä voihin, mutta luistin perinteisyydestä ja käytin leivonnassa margariinia. 



Tarvitset:

Täyte:

  • 50g voita t. margariinia
  • 1dl fariinisokeria
  • 1dl sokeria
  • 3/4dl mantelilastuja
  • 250g (pakastettuja)omenoita
Pohja
  • 50g voita t. margariinia
  • ½dl tomusokeria
  • 1 muna
  • 2½dl vehnäjauhoja
Aloita pohjasta. Sekoita pehmeän margariinin joukkoon ensin tomusokeri, sitten muna ja lopuksi jauhot. Jauhoja voit tarvittaessa lisätä. Taikinasta pitäisi tulla kiinteähkö möykky. Laita taikina jääkaappiin lepäämään ja tee silläaikaa täyte.


Sulata omenat mikrossa sulatusteholla. Sulata fariinisokeri ja rasva pannulla ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Purista omenoista liika mehu (älä kuitenkaan aivan kaikkea) ja laita ne pannulle kinuskiseoksen joukkoon. Lisää mantelit. Lisää sokeri ripotellen ja sekoitellen. Keitä seosta, kunnes sen neste on paksuuntunut. Aika riippuu omenoiden kosteudesta, itse keittelin ainakin 10 minuuttia. Seos on valmista, kun se on paksuhkoa ja kinuskimaista.  Kauho seos kakkuvuoan pohjalle. (Käytin itse kahta pientä vuokaa mutta voit tehdä myös isoon, halkaisijan tulisi olla 15-20cm). Ota taikina jääkaapista ja painele se sormin omenoiden päälle. Voit ensin kaulia sitä hieman pöydällä ja nostaa sen jälkeen vuokaan. Paista 175 asteessa 10-20 minuuttia vuuan koosta riippuen. Anna jäähtyä hetken ja kumoa lämmin kakku tarjoilulautaselle.

Tarjoile lämpimänä vanilijajäätelön tai vaikka kookoskiisselin kanssa.

♥: Heini

2 kommenttia:

  1. Minä olen aina tehnyt suoraan valurautapannuun (sen kun voi laittaa uuniin), tulee vähemmän tiskiä nääs ;)

    VastaaPoista
  2. Tarte tatin on NIIIIIIIN hyvää :) Ja valurautapannuun on täälläkin tehty ja tietty oikeeseen voihin :p

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)