9.10.2010

Niksejä täytekakkupohjan onnistumiseen

Täydellinen täytekakkupohja on aloittelijalle miltei mahdotonta tehdä. Olen kuitenkin löytänyt kokeilemalla ja lehdistä lukemalla muutamia niksejä, joilla kakkupohja onnistuu todennäköisesti paremmin.

1. Pohjan perusta on kuohkea vaahto kananmunista ja sokerista. Vaahto syntyy parhaiten tuoreista munista. Kananmunia voi usein käyttää pitkäänkin merkityn käyttöpäivän jälkeen. Tuoreet kananmunat erottaa pilaantuneista yleensä hajun perusteella, mutta on myös olemassa pari muutakin keinoa.

Vanhentuneisiin kananmuniin on joutunut ilmaa sisälle. Saat sen selville hajottamatta munaa, kun upotat kananmunan vesilasiin. Tuore muna uppoaa lasin pohjaan, mutta pilaantunut jää veden pinnalle kellumaan.

'

Toinen ero tuoreiden ja vanhentuneiden munien välillä on niiden rakenne. Rikotuissa tuoreissa munissa keltuainen on kiinteää ja selvästi erillään valkuaisesta. (Jos sen rakennetta ei ole tahallisesti/vahingossa rikottu). Vanhentuneissa munissa keltuainen on löysää ja sekoittunut valkuaiseen. 


Muistan lukeneeni joskus lehdestä, että munat ja sokeri kannattaa vaadottaa pyöreäreunaisessa kulhossa. Kulhon pohja saa olla tasainen, mutta reunojen tulisi olla kaarevat. Eli missään nimessä neliskanttinen kulho ei sovi vaahdotukseen. Vaahtoa tehdessä kannattaa lisätä sokeri vähitellen ja kasvattaa vatkaimen tehoa asteittain.

Huoneenlämpöiset kananmunat vaahdottuvat huomattavasti paremmin kuin jääkaappikylmät.

Jos kuitenkin haluat säilyttää munia jääkaapissa upota ne hetkeksi lämpimään (ei kuumaan) veteen ennen vatkausta. 

2. Lisätessäsi kuivia aineita taikinaan, käytä siivilää. Tuskin haluat löytää kakustasi epämukavia jauhomöykkyjä. Myös jauhot tulisi lisätä vähän kerrallaan.


 Vältä myöskin turhaa sekoittamista. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja ikäänkuin nostele ne taikinaan vispilän avulla. Varo kolauttamasta vispilää lujaa kulhon reunoihin.

3. Paista kakku irtopohjavuoassa. Se helpottaa kakun myöhenpää täyttämistä huomattavasti, sillä sen avulla saat kerroksista tasaiset ja kakku säilyttää muotonsa. Käy katsomassa kakkua uunissa aina välillä. Jos näyttää siltä, että pinta on jo paistunut, muttei paistoaika ole läheskään kulunut, laita kakun päälle folio. Se estää pintaa palamasta, ja saat sisältäkin kypsän kakun. Ottettuasi kakun uunista tarkista sen kypsyys painamalla hammastikulla sen keskikohtaa. Jos tikku on täysin puhdas otettuasi sen pois, kakku on valmis.

-Heini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)